Jdi na obsah Jdi na menu
 


KOŠT SLIVOVICE 2008

Lhotský košt slivovice byl sice náročný, ale úspěšný. Hlavní cíl tohoto podniku se určitě podařilo dosáhnout. Sešla se velice slušná návštěva, která měla k výběru 254 vzorky kvalitních pálenek, z toho 209 klasických slivovic z modrého ovoce. O takový poměr také pořadatelé usilovali. Rozjezd v odpoledních hodinách byl sice pozvolný, jak bývá ve Lhotě zvykem,  ale trvalý.

Zajímavé bylo zaujetí pro hru v podobě bodování, které některé návštěvníky doslova pohltilo. Uvedená kombinace - počet vzorků a aktivita bodujících poněkud znesnadnilo zpracování výsledků, navíc bez zkušeností s podobným systémem. I to se však podařilo zvládnout. Těsně po půlnoci se, byť s velkým úsilím, podařilo sumarizovat všechny údaje tak, aby mohly být ráno zpracované v přehledné formě, předloženy a předány i do novin.      

Hlavním smyslem celé akce ovšem bylo, jak se předem avizovalo, připravit pohodový půlden. Velkou zásluhu na tom, že se to podařilo měli jistě i vystupující soubory. Velice příjemně překvapila Višňa s neustále se rozšiřujícím repertoárem, souhrou ale i zlepšujícím se zpěvem.

Večer doslova „řádila" Mladá Olšava díky svému nasazení a vervě s jakou dokáže přitáhnout posluchače. Když k tomu přičteme zpěvácký příspěvek pořadatelů - mužského sboru s hosty z Hluku ale také lhotských děvčat z Háječku, dovede si jistě každý představit jak obecní sál celých devět hodin téměř neustále „hučel".

Že se takový nápor podařilo zvládnout je, jako již tradičně, velká zásluha rodinných příslušníků pořadatelů. Absolutorium zaslouží ať už pomáhali na kterékoliv frontě. U vstupného, v bufetu, při nalévání nebo sčítání výsledků. Díky tomu jistě každý kdo přišel nemusel litovat.

Zvláštní zaujetí s příslibem, že „příště se určitě zase objevíme", projevovali někteří vzdálenější přespolní např.z Pardubic, nebo z Hranic na Moravě. U těchto návštěvníků také bylo více patrné jak si dokáží vychutnat atmosféru akce a nesoustředí se pouze na určení pořadí hodnocení. Z pohledu, že bodování, ať se provádí jakýmkoliv způsobem, vždy zůstává dost subjektivní je to jistě přístup správný.

Jako základní pravidlo bylo pořadateli doporučováno udržet nadhled. U akcí které slouží k zábavě, bychom se o to měli snažit o to víc.    

Václav Hájek

 

Náhledy fotografií ze složky Košt slivovice 2008